Intim női problémák, amelyekről még mindig ritkán beszélünk, pedig kellene

Egy kisbaba érkezése örökre, és drasztikusan megváltoztatja az életet. Szinte semmi sem lesz már többé ugyanolyan, mint előtte. Egy gyermek születésekor mindenkinek a határtalan boldogság jut eszébe. Az internet, a magazinok, és a baráti beszélgetések csak úgy hemzsegnek a csupa pozitív jelzőtől, ha ez a téma kerül szóba. De azt mondják, hogy ahol fény van, ott árnyék is…

Lássuk, hogy mi van a rózsaszín fátyol alatt! Mi az, amiről, még a legbizalmasabb barátnőinknek sem szívesen beszélünk? És miért nem? Miért tabu még mindig, hogy a szülést következtében bizony gyakran sérül a női test? Miért leplezzük a fájdalmainkat, és a testünk változása okozta kellemetlenségeket?

Ha nem így tennénk, sokkal hamarabb érezhetnénk magunkat jól a bőrünkben. Lépjünk, és merjünk beszélni azokról az intim panaszainkról, amelyek szinte minden nőnek megkeserítik a hétköznapjait a szülés után. Szerencsére az aranyér panaszok, és a szülés utáni depresszió végre kitört a tabu témák börtönéből, de van itt még számos olyan probléma, amelyről jellemzően még mindig hallgatnak a nők.

Nem szégyen, ha nem itat át mindent a boldogság!

Ritkán olvasni, hallani olyat is, hogy a szoptatás bizony sok esetben fájdalmas, és kimerítő egy édesanyának. Vagy arról, hogy a gyermekágyi vérzés az sokkal erősebb, mint a valaha volt legerősebb menstruáció. Esetleg arról, hogy a hölgyek libidójának átmeneti csökkenése természetes következménye annak, amin a testük keresztülment. És arról, hogy a szülés utáni első időszakban a szex sokaknak inkább fájdalmas, semmint kellemes élmény.

Attól, hogy egy tünetet elhallgatunk, még létezik, és nem várhatja senki, hogy majd idővel magától megoldódik. Mert legtöbbször nem oldódik meg. Nem szabad szégyenkeznie senkinek emiatt! A szülés irtózatos nagy teljesítmény a női testtől. Márpedig nagy teljesítmény közben gyakran sérül a test. Ugyanakkor ebbe nem kell belenyugodni, és elfogadni a következményeit. Ma már egyáltalán nem szükséges, hogy mostantól már ilyen lesz minden. Nézzük, jellemzően milyen problémákkal kell szembenéznie az édesanyáknak! Beszéljünk róla, és oldjuk meg a gondokat!

A legjellemzőbb szülés utáni panaszok

Annak ellenére, hogy nagyon szűk körben beszélnek erről a nők, az orvosok pontosan tudják, hogy melyek azok a szülés utáni testi tünetek, amelyek leggyakrabban kínozzák a hölgyeket. Ha a leírtakban felfedezünk olyat, ami igaz, ne késlekedjünk szakemberhez fordulni a panaszunkkal! Nem érdemes várni arra, hogy majd magától megoldódik a dolog.

1.      Kismedencei fájdalmak

A kismedence tájékán jellemző fájdalomérzetet nem szabad elbagatellizálni! Minél később fordulunk ugyanis orvosoz a panaszainkkal, annál hosszabb ideig tartó kezelésre kell számítanunk. Ezeket a fájdalmakat jellemzően a kismedencei szövetek (izmok, szalagok, hüvely, gát) sérülése, megnyúlása és a belső szervek (húgyhólyag, méh vagy a végbél) süllyedése okozza. Tünetei lehetnek az intim együttlét közbeni fájdalmon kívül a nehezített vizelés és székelés, de akár széklet-, vagy vizelettartási nehézségek is, amelyek ha krónikussá válnak, szociálisan is teljesen elszigetelik a beteget. Hiszen ki szeretne ilyen gondokkal társaságba, vagy sportolni járni?

A helytelenül kialakuló szégyenérzet miatt, az ettől szenvedők nem csak orvoshoz fordulnak nehezen, de még közvetlen környezetük, családtagjaik előtt is titkolják a betegségüket. Ne tegyük ezt! Forduljunk a megfelelő szakemberhez, hiszen ezekre a problémákra létezik megoldás, és gyógymód. Minél előbb orvoshoz fordulunk, annál hamarabb tünetmentes életet élhetünk ismét, nagy eséllyel műtéti beavatkozás nélkül. A hosszan tartó halogatás azonban nem csak a betegség krónikussá válásához, de mentális, pszichés betegségekhez, önbizalomvesztéshez, depresszióhoz is vezethet!

2.      Vizelet- és széklet inkontinencia

A hüvelyi szülés során hatalmas terhelés éri a gátizomzatot, és a hüvelyben is keletkeznek olyan apró sérülések, amelyek időszakosan kellemetlenségeket okozhatnak a mindennapokban. Gyakori probléma a közvetlenül szülés után jelentkező vizelet- és széklettartási nehézség.

Jellemző tünet ilyenkor, hogy nem tudjuk a vizelést megszakítani, és köhögés, tüsszentés, vagy fizikai megerőltetés, sportolás közben nem tudjuk a záróizmainkat kontrollálni, és elcseppen egy kis vizelet. A test az esetek nagy részében természetes módon, önmagától regenerálódik, de minél többször szült valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy a panaszok hosszabb ideig fennállnak majd a szülést követően, esetleg állandósulnak. Ha a szülést követő hónapokban még mindig észleljük ezt a kellemetlen jelenséget, forduljunk orvoshoz, aki segíteni fog abban, hogy újra visszatérhessünk a magabiztos önmagunkhoz, akinek nem kell attól rettegnie, hogy mikor jön egy váratlan tüsszentés.

3.      A hüvely feszességének megváltozása

Nem szabad tabuként kezelnünk ezt a problémát sem. Először is szögezzük le, hogy a hüvely nagyrészt izomszövetből áll. Leginkább a baba nagyságától, tartásától, és a kitolási szakasz nehézségétől és hosszától függ, hogy milyen mértékben sérül a szülés közben. Mert valamennyire óhatatlanul is sérül, de ha odafigyelünk a hüvely izomzatának edzésére már a szülést megelőzően, és utána is, nagyban meggyorsíthatjuk a regenerációs szakaszt.

Amennyiben még egy év elteltével is úgy érezzük, hogy nem okoz örömet a szexuális együttlét a partnerünkkel, a hüvely rendszeresen megtelik levegővel és szellentő hangot hallat, és a hüvelytorna, esetleg más, a hüvely izomzatának edzésére alkalmas segédeszközök rendszeres használata ellenére sem rendeződik a probléma, keressünk fel erre specializálódott orvosi rendelést. A különleges műszerekkel végzett vizsgálatok alapján, személyre szabottan lehet megállapítani, és elkezdeni a szükséges kezelést.

 

Bármilyen szülést követő panasz esetén a lehető legfontosabb, hogy merjünk őszintén beszélni róla! Tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, és azt is, hogy van rájuk megoldás. Megtettük, talán a legnagyobb dolgot a világon: életet adtunk egy másik embernek. Megérdemeljük, hogy a mi életünk minősége se csökkenjen ezért az örömteli áldozatért cserébe. Merjünk kérdezni, hogy kaphassunk válaszokat, megoldásokat!

Miben segítünk Önnek?

kismedence fájdalom

Kismedencei fájdalmak

A szülés következtében sokaknál fájdalmas kismedencei problémák alakulhatnak ki. Ezek nagyban megnehezítik a hétköznapokat.
Ebbe nem kell beletörődni!

mama lánya unokája

Vizelet-, széklet- és széltartási problémák

Szülés után és a kor előrehaladtával a záróizmok elgyengülnek. Ennek következményei rendkívül megkeseríthetik az életet.
Nem kell, hogy ez így maradjon!

probléma az ágyban

Szülés utáni hüvelylazaság

A szülés nem kíméli a hüvely állapotát sem. A lazaság és érzéketlenség rossz hatással lehetnek a szexuális életre, amely hosszú távon a párkapcsolati problémákhoz is vezethet.
Ne várjon addig!